Sitruunarahkapiirakka


Välillä tulee leivottua hetken mielijohteesta sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään tai vastaavasti kaapissa on jotakin, joka pitäisi käyttää pois. Tällä kertaa jääkaapissa oli maitorahkaa, jossa päiväys läheni uhkaavasti. Rahka oli siis punainen lanka ideoinnissa. 

Tykkään lueskella reseptejä netissä ja nyt etsiskelin rahkapiirakoita, nopeaa ja helppoa ideaa. Sitruuna on yksi lempimauistani ja löysinkin Suklaapossun blogista sitruunaisen rahkapiirakan ohjeen. Piirakka oli mitoitettu pellin kokoiseksi ja täytteeseen tuli kaksi purkkia rahkaa, joten sovelsin sitä ohjetta piirakkavuokaan sopivaksi, koska rahkaa oli vähemmän ja vähensin vielä hieman sokerin määrää pohjasta. Ohjeen puolitus oli juuri sopiva käytössäni olleeseen 28 cm:n piirakkavuokaan. Päätin kokeilla vuoan pohjalle tällä kertaa leivinpaperia voitelun sijaan. Mielestäni piirakka näyttää kivalta niin ja sen saa nostettua pois vuoasta niin halutessaan. Ja tietysti sitä on helppo leikata.



Sitruunarahkapiirakka

~ noin 28 cm piirakkavuokaan ~

125 g huoneenlämpöistä pehmeää voita
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl maustamatonta jogurttia/piimää

Täyte: 

250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan kuori ja mehu


Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää joukkoon pehmeä voi. Sekoita/nypi aineet keskenään murumaiseksi. Ota puolet muruseoksesta erilleen piirakan päällistä varten. Lisää toiseen puolikkaaseen, joka tulee piirakan pohjaksi, jogurtti ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä piirakkavuoan pohjalle. Itse laitoin vuoan pohjalle leivinpaperin enkä voidellut perinteiseen tapaan. 

Sekoita täytteen rahka, sokerit ja kananmuna keskenään. Pese sitruuna hyvin ja raasta puolikkaan sitruunan kuori sekä purista siitä mehu täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja levitä pohjan päälle. Levitä lopuksi muruseos päälle. 

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti