Appelsiinin ja suklaan liitto on klassinen yhdistelmä, josta itsekin pidän paljon. Tällä kertaa niistä syntyi pieniä leivoksia, joita voisi hyvin tarjota vaikka ystävälle tulevana ystävänpäivänä 14.2. Pohja oli tällä kerta enemmän kaakaoinen kuin suklainen, sillä testasin samalla myös ohuen levykakkupohjan tekoa, juurikin leivostarkoitukseen.
Oikeastaan halusin kokeilla appelsiinin makuista täytettä tulevia kakkuprojekteja varten, kun niin usein tulee käytettyä perinteisiä marjatäytteitä. Tosin marjat ovat ne, jotka ovat monen mieleen ja usein niitä myös toivotaan kakkuihin. Tarkoituksenani on nyt löytää laajempi skaala täytteitä, joita voi sitten myös suositella muille näiden perinteisten täytteiden rinnalle.
Appelsiinileivokset
~ noin 16 kpl ~
Tumma pohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi sokeri-kanamunavaahtoon ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroiden leivinpaperin päälle, irrota pohjan leivinpaperi ja anna jäähtyä.
Appelsiinitäyte
1 prk vispikermaa
n. 2 rkl tomusokeria
1 prk appelsiinirahkaa
100 g appelsiinituorejuustoa
5 liivatelehteä
1/2 appelsiinin raastettu kuori
n. 3/4 dl appelsiinin mehua
Koristeluun
tuorejuustoa (notkistamiseen 1 tl maitoa) tai vispikermaa
appelsiinin kuorta
tummaa suklaata
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma ja lisää sekaan tomusokeri. Lisää vaahdon sekaan rahka sekä tuorejuusto ja vatkaa vielä kevyesti täyte tasaiseksi. Pesu appalsiinin kuori hyvin ja raasta puolikkaan appelsiinin kuori täytteen joukkoon. Purista appelsiinista mehu ja kuumenna se kattilassa. Kunmehu on kuumaa, purista liivatteista vesi pois ja lisää ne kuuman mehun joukkoon hyvin sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hetken ja sekoita sen jälkeen tuorejuusto-kermaseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna täytteen seistä hetki.
Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan ja laita toinen puoli sopivan kokoiseen vuokaan tai esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Kostuta halutessai hieman sokerivedellä tai appelsiinimehulla. Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti ja nosta pohjan toinen puolikas täytteen päälle. Halutessasi päällistä voi myös hieman kostuttaa. Laita päälle painoksi toinen leikkuulauta ja nosta se jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.
Nosta leivoslevy jääkaapista ja ota siitä haluamasi muotoisella korkealla muotilla leivospaloja tai tasoita reunat ja leikkaa se neliöiksi. Koristele pursottamalla jokaisen leivoksen päälle esimerkiksi maidolla hieman notkistettua tuorejuustoa tai vaahdoksi vatkattua vispikermaa sekä ohueksi suikaloitua appelsiinin kuorta. Lisäksi voit pursottaa päälle sulasta suklaasta raitoja tai tehdä siitä mieleisiä kuvioita. Itse sulatin suklaa pienessä pakastuspussissa, leikkasin siitä kulmaan pienen reiän ja pursotin leivinpaperin päälle pieniä sydän-kuvioita. Kun suklaata ei temperoi, kuviot on hyvä säilyttää jääkaapissa ja myös jähmettää siellä. Huoneenlämmössä ne sulavat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti