Ystävänpäivän sydämet


Marengit ovat tyttäreni ehdotonta herkkua. Ne ovat makeita, mutta keveän ilmavia herkkuja, joista saa koristeita kakkuihin tai leivosten päälle, niitä voi syödä aivan sellaisinaan ja niistä saa tikkareita tai mitä vaan keksii eri muodoissa ja väreissä.

Marenkia on olemassa kolmea erilaista tyyppiä: ranskalaista, sveitsiläistä ja italialaista marenkia. Tunnetuin ja käytetyin on varmasti ranskalainen marenki, jossa sokeri ja valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja kuivatetaan uunissa. Sveitsiläinen marenki valmistetaan vesihauteessa vatkaten kun taas italialainen marenki valmistetaan yhdistämällä valkuaisia ja tiettyyn lämpötilaan kuumennettua sokerilientä. Jokaisella marenkityypillä on oma paras käyttötarkoituksensa niiden koostumuksen mukaan. Ranskalainen marenki sopii nimenomaan sellaisenaan syötäviin marenkeihin. Itselläni ei ole muista marenkityypeistä valmistuskokemusta, mutta ne ovat ehdottomasti testauslistalla. 

Tällä kertaa halusin tehdä ystävänpäivä mielessä värjättyjä sydänmarenkeja. Marenkimassan voi värjätä kokonaan tai vaikka raidoittaa kuten nämä sydämet. Raidoitus onnistuu tekemällä pursotuspussin sisäpuolelle siveltimellä tai esim. grillitikulla haluamansa värisiä raitoja elintarvikevärillä ennen marenkimassan laittamista pussiin. Geeliväri sopii tähän mielestäni hyvin. Väriä saa laittaa melko paljon ja ensimmäisiin marenkeihin tulee väriä enemmän, mutta se tasoittuu muutaman pursotuksen jälkeen. Raitoja kannattaa tehdä noin 4-5 koko pursotuspussin ympäri. 

Sydämellistä ystävänpäivää! ❤️
Sydän marengit
~ noin 10-15 kpl ~

3 kananmunan valkuaista
2 dl Siro erikoishienoa sokeria

punaista geeliväriä

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Sormien välissä voi välillä koittaa vaahdon koostumusta, tavoitteena olisi vatkata vaahtoa siten, että sokerikiteet eivät enää tunnu. 

Laita tähtitylla pursotuspussiin ja tee halutessasi pussin sisäpuolelle värillisiä raitoja (kts. ohje kuvan yläpuolelta). Laita marenkivaahto pussiin ja purstota niistä noin 5 cm korkuisia sydämiä.

Kuivaa marenkeja 100 asteisessa uunissa tasalämmöllä 1,5 tunnin ajan. Katkaise sen jälkeen virta uunista ja anna marenkien kuivua vielä jälkilämmöllä noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti