Pikkuleivät top 5, osa 3


Joulun leivonnaiset ja muut on leivottu ja päästään takaisin tähän pikkuleipien listaan, jonka aloitin tuolla syksyllä. Hannatädin kakkujen ja kaneliässien seuraan liittyy nyt hillosilmät.

Nämä ovat myös melko perinteisiä pikkuleipiä ja siitä mukavia, että niiden ilmettä sekä makumaailmaa voi muuttaa melko helposti tilanteesta toiseen. Hilloa voi vaihdella vuodenaikojen ja kausiherkkujen mukaan perinteisestä vadelmasta vaikka syksyiseen/jouluiseen omena-kanelihilloon. Pikkuleivän muotoa saa helposti muutettua vaikkapa pursottamalla taikinaa erimuotoisten tyllien läpi. Taikina on aika jähmeää, joten tavallisella pursotustyllalla saa jonkin verran käyttää voimaa, mutta pursottaminen onnistuu kyllä. Vähän helpommalla pääsee, mikäli käytössä on pikkuleipäpursotin. Pursottamisen lisäksi voi taikinasta pyöritellä palloja, litistää niitä hieman ja painaa keskelle kolo hilloa varten. 
Hillosilmät

~ noin 80 kpl ~

300 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Paiston kestävää marmeladia

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää vaahtoon kanamuna kevyesti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää voi-sokerivaahtoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa, mikäli pyörität siitä käsin pikkuleipiä.

Jos pursotat pikkuleipiä, jätä kylmässä lepo väliin ja laita taikinaa mieleisellä isosuisella tyllalla varustettuun pursotuspusiin tai pikkuleipäpursottimeen. Pursota pikkuleipiä leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Jätä hieman väliä toisiinsa kohoamisen vuoksi. Paina pikkuleivän keskelle pieni kolo esim. sormella ja laita siihen lusikalla tai pienellä pursotinpussilla mieleistäsi marmeladia. Paista pikkuleipiä 175 asteisessa uunissa noin 10 minuttia. 

Mikäli pyrittelet pikkuleipiä käsin, tee jääkaapissa lepäämisen jälkeen taikinasta ohuehko tanko ja leikkaa se pieniksi paloiksi, joista pörittelet palloja. Litistä palloja hieman pellille laittaessa, tee keskelle pieni kolo ja lusikoi tai pursota siihen hilloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti