Vaahtokarkkivaluma


Valumat kakun reunassa on tällä hetkellä iso trendi ja sellainen halutaan koristeeksi tosi usein. Valumalla saa tosi näyttävästi koristellun reunan kakkuun. Valuma tehdään pääasiassa ganachella eli kermaan sulatetulla suklaalla. Valkosuklaavaluman voi myös värjätä haluamansa väriseksi tai vaihtoehtoisesti käyttä suklaan tilalla Candy Meltsejä suoraan halutussa värissä. 

Valkoiset ja vaaleat sävyt oli etenkin kesällä suosiossa ja sen myötä kyselyjä tulikin valkoisesta laktoosittomasta valumasta. Valkosuklaa ei ole laktoositonta, mutta sitäkin on saatavilla mm. vegaanisena versiona. Tätä en ole itse kokeillut, joten en osaa sanoa mitään sen mausta tai käyttäytymisestä. Itse olen sitä vastoin tykästynyt käyttämään valkoisista vaahtokarkeista tehtyä valumaa. Niistäkin kannattaa kuitenkin tarkistaa laktoosittomuus.

Tämän kakun tein lakkiaisiin, joihin toivottiin hempeää värimaailmaa ja nimenomaan valkoista valumaa reunaan. Vaahtokarkkivaluman saa tehtyä lähes yhtä helposti kuin suklaalla: vaahtokarkit sulavat hieman hitaammin kiehautettuun kermaan.

 


 

Vaahtokarkkivaluma 

~ kahteen 16 cm halkaisijan kakkuun ~

3/4 dl (laktoositonta) vispi- tai kuohukermaa

75 g vaahtokarkkeja

 

Kuumenna kerma kattilassa tai mikrossa, älä keitä, ja kaada se vaahtokarkkien päälle. Anna seistä hetki ja sekoita tasaiseksi. Mikäli seos on liian löysää lisää vaahtokarkkeja (riippuu hieman vaahtokarkkien merkistä). Mikäli seoksesta taas tulee liian paksua, lisää hieman kermaa. Seoksen tulee olla juoksevaa, mutta ei liian ohutta, jotta se jähmettyy kakun reunaan. Seosta voi myös lämmittää lisää mikrossa, mikäli vaahtokarkit eivät heti sula kunnolla. 

Vaahtokarkkiseoksen tulee olla hieman jäähtynyttä ennen kakun päälle laittamista. Kakun taas tulee olla jääkaappikylmä. Nämä lämpötilat edesauttavat valuman jähmettymisen reunaan. 

Täysin puhtaan valkoisen värin saamiseksi täytyy seosta hieman taittaa violetilla pastavärillä. Sekoita coctailtikun kärjen verran hieman violettia väriä ja tarkista värisävy. Lisää tarvittaessa (varo sekoittamasta liikaa kerrallaan ettei valumasta tule violetin värinen). Violetti väri taittaa kerman tuomaa hentoa keltaisuutta. Halutessaan voi vielä lisätä valkoista elintarvikeväriä, mutta välttämätöntä se ei ole. 

Itse laitan valuman aina lusikalla, mutta halutessaan sen voi laittaa pursotuspussiin ja tehdä sillä tasaiset valumat. Tähän sopii myös pursotuspullot.

2 kommenttia:

  1. Hei, minulla on kakku jonka halkaisija on 20cm. Haluaisin tehdä tämän valuman reunoille ja kakun päälle. Minkä verran tulisi lisätä ainesmääriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Pahoittelut, että vastaus on jäänyt, mutta en ole saanut jostakin syystä ilmoitusta kommentista. 😕 Varmasti kakkukin jo tehty, mutta vastaisuuden varalle ja muille: tuosta määrästä sain valuman kahteen halkaijaltaan 16 cm:n kakkuun. Tuolla ohjeella riittää valuma koko kakun ympäri vielä 24 cm:n halkaisijan kakkuunkin. Toki riippuu myös siitä kuinka tiheän valuman haluaa tehdä.
      T. Minna

      Poista