Runebergin juustokakku


Hyvää Runebergin päivää! 

Runebergin tortut eivät ole koskaan olleet minulle mikään erityinen herkku, mutta kerran vuodessa sellaisen voi syödä. Joinakin vuosina olen tehnyt perinteisiä torttuja tai hieman nopeammin tehtäviä muffineja, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain erilaista. Löysinkin Perinne ruokaa prkl -blogista kivan kuuloisen juustokakun ohjeen, jota muokkasin. Tärkeää oli saada pohjasta manteliton. Alkuperäisen ohjeen mukaan olisin laittanut taikinaan korppujauhoja, mutta minulta ne oli päässyt loppumaan ja korvasin ne hieman pienemmällä määrällä mannaryynejä. Lisäksi kostutin pohjan omenamehulla, kun lapsetkin sitä syövät. 




Runebergin juustokakku
~ 20 cm vuoka ~

Pohja: 

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 dl piparkakkumuruja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mannaryynejä
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:

1 dl punssia tai appelsiinilikööriä
1 dl vettä (kiehautettuna)

tai

2 dl omenamehua

Juustokakkumassa:
3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Päälle:

n. 200 g vadelmamarmeladia


Valmista pohja vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan, sekoita tasaiseksi. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Tasoita tasaiseksi ja paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä.

Laita jäähtynyt pohja 20 cm:n halkaisijan irtopohjavuokaan (reunat ja pohjan voi vuorata leivinpaperilla helpomman irtoamisen avuksi). Kostuta pohja valistemallasi nesteellä. 

Valmista juustokakkumassa laittamalla aluksi liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä sokerit. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja liuota siihen pehmenneet ja puristetut liivatelehdet. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana kermaseokseen. Kaada juustokakkumassa kostutetun pohjan päälle ja tasoita. Anna hyytyä jääkaapissa 4 tuntia tai seuraavaan päivään. 

Kun juustokakku on hyytynyt, levitä päälle ohut kerros vadelmamarmeladia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti