Sveitsiläinen marenki


Viime vuonna ystävänpäivänä tein marenkisydämiä ehkä sillä tunnetuimmalla ranskalaisella marenkiohjeella. Silloin mainitsin myös muista marenkityypeistä: italialaisesta ja sveitsiläisestä marengista. Tässä välissä olen testaillut sveitsiläisen merengin tekemistä etenkin marenkivoikreemiin ja nyt kokeilin tehdä myös irtomarenkeja. Löysinkin Annin uunissa -blogista aivan mahtavan ohjeen, jossa marenkeja ei paisteta lainkaan uunissa vaan ne kuivuvat huoneenlämmössä. Toki tämä tapa vie enemmän aikaa, mutta ei ole pelkoa, että marengit saisivat yhtään väriä vaan ovat ihanan valkoisia. 

Sevitsiläinen marenki poikkeaa ranskalaisesta marengista siten, että valkuaiset ja sokeri vatkataan alkuun vesihauteessa, kunnes lämpötila kohoaa 60 asteeseen. Lämpötilaa ei tarvitse välttämättä mitata vaan sen tietää rakenteesta. Marenkimassa muuttuu sitkäksi ja paksunee selvästi, kun sen lämpötila on tuo toivottu 60 astetta. Koostumusta voi myös kokeilla siten, että ottaa massaa hieman sormien väliin ja mikäli siinä ei tunnu sokerikiteitä, on marenkimassa valmista. 

Marenkimassasta tulee silkkisen pehmeää ja kiiltävän valkoista ja valmiit marengit ovat pinnalta rapeita sekä samalla suussasulavan pehmeitä sisältä. Marengit kovettuvat huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Ne ovat kuivuneet, kun irtoavat helposti leivinpaperista. 



Sveitsiläinen marenki

4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl hienoa sokeria (käytän itse Siro -erikoishienoa sokeria)


Erottele valkuiset huolellisesti ja laita ne metalliseen kulhoon. Laita kattilaan vettä ja anna sen kiehua levyllä (kuhon pohja ei saa osua veteen). Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella kulhossa vesihauteessa ja lisää sokeri parissa erässä koko ajan vatkaten. Vatkaa valkuaisia ja sokeria niin kauan, kunnes seos on noin 60 asteista (sokerikiteet eivät tunnu enää massassa, kun sitä pyörittää sormien välissä). Vatkaamiseen menee noin 6-10 minuuttia. 

Nosta sen jälkeen kulho pois vesihauteen päältä ja jäähdytä seosta vatkaamalla vielä muutama minuutti. Kun seos on jäähtynyt, se on käyttövalmis. Massasta voi pursottaa erilaisia ja eri mallisia marenkeja tai vaikka kuorruttaa piirakka tai kakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti