Pikkuleivät top 5, osa 5


Tämän pikkuleipien top 5 listan päättää kauralastut. Ne ovat varmasti olleet yksi ensimmäisistä leivonnaisista, joita olen lapsena leiponut yksin. Kauralastujen valmistus onkin todella helppoa sillä taikina vaatii vain aineiden keskenään sekoituksen. 

Tällä ohjeella olen kauralastut tehnyt aina. Minulla oli jo lapsena oma reseptivihko, johon kirjoittelin ylös reseptejä, joita tein tai jotka kuulostivat mielestäni herkullisilta. Tuo kyseinen vihko on  minulla edelleen tallella ja se onkin täynnä aarteita ja rakkaimpia reseptejä. Vihkon reseptien keräily on alkanut kokkikerhosta, jossa olin ala-aste ikäisenä ja jatkunut yläasteen kotitalouden tunneilta. Lisäksi reseptejä on kerätty lehdistä sekä kirjoista ja myöhemmin internetistä. Ensimmäisellä sivulla on itseoikeutetusti kauralastujen ohje. 

Kauralastut ovat hyviä sellaisenaan, mutta ne ovat myös todella monikäyttöisiä muutenkin esimerkiksi jäätelön tai moussen kanssa tai vaikka juustokakun pohjana. Niistä saa myös kivoja syötäviä jäliruokakulhoja, kun muotoilee kauralastut heti uunista ottamisen jälkeen esimerkiksi jälkiruokakulhon tai lasin pohjan avulla kupeiksi. 
Kauralastut
~ noin 25 kpl ~

75 g voita
2 dl kaurahiutaleita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Mittaa kaurahiutaleet sekä sokeri kulhoon. Sulata voi ja kaada kulhoon kaurahiutaleiden päälle. Sekoita aineet keskenään. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään, lisää taikinaan ja sekoita se tasaiseksi. 

Nostele taikinasta noin 2 tl:n kokoisia nokareita pellille leivinpaperin päälle ja mikäli haluat kekseistä tasaisen pyöreitä, painele taikinanokare pyöreäksi. Pellille ei kannata laittaa montaa keksiä yhtä aikaa, sillä ne leviävät melko paljon. Mikäli teet mainitsemiani kuppeja, kannattaa taikinaa laittaa enemmän yhteen keksiin. Paista keksejä 175 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti