Sininen ristiäiskakku


Siskoni pojan ristiäisiä vietetiin viime viikonloppuna ja sain jälleen kunnian tehdä heille kakun. Toiveena oli sinisen eri sävyjä, drip-reuna sekä tennarit. Kakusta tulikin sitten kaikin puolin sininen! Täytteeksi valikoituivat mustikkatäyte sekä valkosuklaatäyte, joten kakun sisällä jatkui sama linja. Täytteet ovat samat kuin tässä toisessa kakussa, mutta mansikat on korvattu mustikoilla. Kumpaakin täytettä tein yksinkertaisen ohjeen tähän 24 cm:n halkaisijan kakkuun. 

Kakun tuli sopia vehnättömään ruokavalioon, joten tein pohjan tällä kertaa levykakkupohjina ja pelkkiin perunajauhoihin. Se ei ole kyllä paras mahdollinen vaihtoehto, sillä pohjasta tulee todella hauras ja mureneva ja se antaa herkästi periksi. 
Levykakkupohja (uunipellin kokoinen)

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vehnättämänä pohjan voi tehdä kokonaan perunajauhoista tai vaihtoehtoisesti käyttää gluteenittomia jauhoja. Siivilöin kuivat aineet munavaahtoon ja käntele varovasti sekaisin taikinaksi. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle, levitä tasaiseksi ja paista 200 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä, kumoa se leivinpaperin päällä ja anna jäähtyä.

Kakun päälle tuli kahdella eri sinisen sävyllä värjättyä voikreemiä. Voi kreemi ei ole suosikkini kakkujen kuorrutteena tai täytteenä, mutta joissakin kakuissa se on paras päälinen, kuten tässä drip-reunan alla. Käytän voikreemiä myös useimmiten sokerimassan alla, jos sillä päällystetään kakku. Kreemi estää kosteuden siirtymisen kakusta sokerimassaan ja näin pitää pinnan siistinä. Olen käyttänyt Kinuskikissan ohjetta voikreemin tekemiseen. Kreemiä tehdessä on tärkeää, että voi on huoneen lämpöistä ja sitä vatkaa ensin pelkästään tarpeeksi pitkään, kunnes se vaalenee ja muuttuu kuohkeaksi. 

Kakun päällä olevat tennarit on tehty sokerimassasta ja kirjoittelen niistä myöhemmin lisää erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti