Laskiaispullat


Mukavaa laskiaistiistain iltaa! Meillä on perinteisesti tehty laskiaispullia laskiaisena ja niin tehtiin tänäkin vuonna. Pullien täyte jakaa mielipiteitä: hilloa vai mantelimassaa? Meillä ollaan ehdottomasti hillon kannalla ja erityisesti mansikkahillon! Mantelimassa ei ole minun herkkua, mutta sitä ei käytetä myöskään lapseni allergian vuoksi, joten valinta on aina helppo. 

Pullataikina on mielestäni oma taiteenlajinsa, joka ei ole ollut vahvin osa-alueeni leivonnassa. Usein pullistani tulee liian kuivia. Nyt olen viimeisen vuoden aikana harjoitellut oikeiden ainesuhteiden löytämistä ja pari viimeisintä pullan leivontakertaa olen mielestäni onnistunut eikä pullat ole olleet kuivia. Toinen kompastuskivi on ollut kärsimättömyys. Pullataikinaa, kuten muitakin hiivataikinoita, tulisi jaksaa kohottaa kunnolla kahteen eri kertaan ja tässä olen toisinaan hieman laiskotellut. Tosin se näkyy myös lopputuloksessa, kun pullien pinta repeilee uunissa, mikäli kohotus on ollut liian vähäistä. Nyt voin kyllä sanoa onnistuneeni siinäkin. Pullista tuli tasaisia, pyöreitä ja kauniin värisiä!
Pullataikina
~ 22 kpl keskikokoista pullaa ~

5 dl maitoa tai vettä
1 1/2 dl sokeria
vajaa 1 tl suolaa
2 rkl kaardemummaa
1 kananmuna
2 ps kuivahiivaa
n. 13 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
150 g voita tai margariinia

Mittaa jauhot kulhoon ja sekoita kuivahiiva pintajauhoihin. Sulata voi tai margariini. Lämmitä neste noin 42 asteiseksi (jos käytät tuorehiivaa, neste tulee olla haalempaa, kädenlämpöistä). Sekoita nesteeseen sokeri, suola ja kaardemumma. Lisää tämän jälkeen nesteeseen pari desilitraa jauhoja, joiden seassa on kuivahiiva ja sekoita taikinaa. 

Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja kun seos alkaa olla paksumpaa, lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Lisää jälleen jauhoja vähän ja sen jälkeen sula ja hieman jäähtynyt voi tai margariini. Sekoita. Tämän jälkeen kannattaa siirtyä vaivaamaan taikinaa käsin ja lisäillä jauhoja vähän kerrallaan. Välttämättä koko mainittu jauhomäärä ei mene taikinaan, vaan sen koostumusta on hyvä tarkkailla vaivatessa. Kun taikina alkaa irtoamaan käsistä sekä kulhon reunoista ja on kimmoisaa, taikinassa on tarpeeksi jauhoja. Jauhoja sitoutuu taikinaan vielä leivontavaiheessa, joten sekin kannattaa huomioida. Laita tämän jälkeen taikina liinan alle kohoamaan. 

Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, on se valmista leivottavaksi. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa sitä vielä  jauhojen kanssa ja leivo sen jälkeen mieleisesi muotoisiksi pulliksi. Laskiaispullia ajatellen itse jaoin taikinan ensin puoliksi ja sitten kummankin puolikkaan 11 osaan, joista pyörittelin pullia. 

Tämän jälkeen pullia tulee jälleen kohottaa pellin päällä, liinan alla, kunnes ne ovat selkeästi kohonneet ja kasvattaneet kokoa. Tämän vuoksi pullia ei kannata laittaa liian lähekkäin pellille. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle esimerkiksi raesokeria. Paista pullia uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuttia, kunnes pullat ovat kauniin kullan värisiä. 

Laskiaispullia varten vatkaa kermaa vaahdoksi. Itse tein nyt 16 laskiaispullaa ja vatkasin niitä varten 4 dl vispikermaa. 

Leikkaa pullista hattu pois ja koverra hieman pohjaosan sisustaa pois, koloksi hillolle. Laita koloon reilusti hilloa, itse laitoin siis mansikkahilloa. Tämän jälkeen pursota kermavaahtoa hillon ympärille reiluksi renkaaksi ja nosta hattu takaisin päälle. Lopuksi pullien päälle voi vielä halutessaan siivilöidä tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti