Vaaleanpunaiset ristiäiset


Ennen joulua sain pyynnön tehdä täytekakku pienen tytön ristiäisiin. Toiveena oli vaaleanpunaista, marenkia koristeena ja drip reuna. Olikin ensimmäinen kerta, kun tein kakkuun Candy Melts -napeilla drip reunan ja lopputulos hieman näyttikin siltä. Lopputulos oli siisti, mutta kerrokset jäivät reunalla näkymään mielestäni liian selvästi. 

Candy Meltseistä ei tullut suosikkituotteeni ja jatkossa teen reunan kyllä muilla tavoin, mikäli vain mahdollista. Tai vastaavasti täytyy meltsien käyttöä treenata enemmän. Niiden sulatukseen meni yllättävän kauan aikaa ja sulaneena seos oli todella paksua. Ennen käyttöä luin netistä usemman tekstin Candy Meltseistä ja testatessani niitä ennen varsinaisen kakun reunan tekoa, muistinkin lukeneeni, että sulatuksen jälkeen seokseen voisi lisätä vettä tai ruokaöljyä, joka tekee seoksesta juoksevampaa. Niinpä kokeilin kumpaakin vaihtoehtoa, mutta kakkua varten ohensin seosta vedellä. Mikäli seos jähmenee jäähtyessään, sitä voi sulattaa uudelleen mikrossa. Vesihauteessa sulatusta en tässä kohtaa testannut, joten en tiedä olisiko napit sulaneet siinä nopeammin. Se täytyy vielä kokeilla. 
Kakkupohjana oli kahdeksan munan sokerikakkupohja aiemman ohjeeni mukaan. Paistoin pohjan halkaisijaltaan 28 cm:n irtopohjavuoassa. Kakun oli tarkoitus riittää noin 25 henkilölle, joista osa lapsia. Lasken menekin kananmunien mukaan siten, että yhdestä kananmunasta riittää kolmelle henkilölle. Tässä tapauksessa kahdeksan munan pohjasta kakkua riittäisi laskennallisesti siis noin 24 henkilölle. Tämä on suuntaa antava laskukaava, mutta on toiminut hyvin. 
Tämän kokoisesta taikinasta tulee hieman korkeampi pohja, kun sen paistaa 28 cm:n vuoassa ja se oli tarkoituskin. Vuoassa on matala reuna, mutta jatkan reunan korkeutta aina tarvittaessa leivinpaperisuikaleilla. Ne pysyvät hyvin reunassa kiinni, kun sivelee vuoan reunaan aavistuksen margariinia. 

Täytteenä kakussa oli toiveen mukaan marjaa ja suklaata. Toiseen väliin tein vadelmatäytteen tämän ohjeen mukaan ilman lisättyä sokeria ja toiseen väliin suklaatäytteen tummasta suklaasta tämän valkosuklaatäytteen ohjeen mukaan. Tumma suklaa on vähemmän makeaa ja karvaan makuista verrattuna valkosuklaaseen, joten lisäsin siihen hieman sokeria. Määrää en sen kummemmin mitannut vaan laitoin maun mukaan siten, että karvas maku taittuu eikä täytteestä tule makeaa.  Vadelma itsessään on jo makea marja, joten täytekin on makea. Vadelma ja tumma suklaa tasapainottavatkin hyvin toisiaan.

Täytän kakun lähes aina kakkuvuokaan ja annan tekeytyä yön yli ennen kuorruttamista. Täyttäessä kakkua vuoan reuna usein jää matalaksi, jolloin voi käyttää samaa leivinpaperisuikaleniksiä kuin pohjaa paistaessa tai vaihtoehtoisesti muovista reunakalvoa. Kalvoa on olemassa eri korkuista ja vahvuista ja ainakin vahvemman kalvon voi käyttää uudelleen, kun pesee sen hyvin käytön jälkeen. Itse en ole reunakalvoa kokeillut, mutta se on testauslistallani. 

Marengit kakun päälle koristeeksi tein itse ja käyttämääni marenkiohjetta kirjoittelen tänne myöhemmin erikseen. Aika ajoin teen isomman satsin marenkeja valmiiksi erilaisiin koristeluihin käytettäviksi tai ihan sellaisenaan syötäväksi. Vaaleanpunaiset kukat sekä nimilaatta kakun päällä on sokerimassaa ja pienet vaaleanpunaiset pursotukset samaa voikreemiä kuin kakun kuorrutuskin. Macaronsit kävin aikataulusyistä hakemassa valmiina MBakeryltä Tampereen kauppahallista. Vaaleat macaronsit olivat shampanjan makuisia ja vaaleanpunainen vadelmatäytteellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti