Glögimarmeladit


Joka joulu teen jonkinlaisia makeisia lahjaksi tai omaksi sekä perheen iloksi joulun pyhille. Suklaakonvehteja olen tehnyt useamman kerran, mutta marmeladien teko on jäänyt vähemmälle. Siskoni häihin jokin vuosi sitten tehtiin hillosokerin avulla ihanan mansikkaisia marmeladeja ja nyt halusin kokeilla toisenlaista ohjetta. 

Agar agar -jauhe on tullut nyt Meiran uutuutena kauppoihin, joten täytyihän sitä päästä kokeilemaan. Aiemmin en kyseistä tuotetta ole käyttänyt ja pitkän aikaa sitä sai ostettuakin vain apteekista ja pääosin hiutaleina. Luin muutamia käyttökokemuksia sekä ohjeita netistä ja sen jälkeen päätin vain kokeilla kuinka agar agar käytännössä käyttäytyy. Keittoaika on vain muutama minuutti, joten marmeladien valmistus valmiista nesteestä sujui hyvin nopeasti. Agar agar valmistetaan merilevästä ja on täysin vegaaninen tuote.

Joulun alla halusin tehdä jouluisia marmeladeja. Löysin muutaman erilaisen ohjeen glögimarmeladeille, joista sovelsin määriltään omasta mielestäni hyvän makuisen makeisen. Se ei ole liian makea ja glögin kaikki erilaiset vivahteet tulevat maussa hyvin esille. Rakenne on kiinteä ja samalla sopivan pehmoinen, ei kumimainen. Luulen, että tulen soveltamaan ohjetta myöhemmin myös muun makuiseksi ja kokeilen tehdä marmeladeja marjapyreistä.
Glögimarmeladit
~ noin 80 kpl ~

5 dl valmista glögijuomaa
1,5 dl sokeria
5 tl agar agar -jauhetta
(ripaus kanelia)

Pinnalle:
Siro -erikoishienoa sokeria

Vuoraa noin 20 x 20 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla (tai kelmulla). Mittaa glögijuoma kattilaan yhdessä sokerin kanssa ja kuumenna neste. Lisää agar agar jauhe koko ajan sekoittaen siinä vaiheessa, kun neste alkaa lämpenemään. Kiehauta neste ja keitä noin 2-3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Tämän jälkeen kuori päältä mahdollinen vaahto pois ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Seosta ei kannata keittää liikaa, koska silloin agar agarin hyydyttävä ominaisuus heikkenee. 

Anna marmeladimassan kuivua vuoassa huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Tämän jälkeen nosta levy pois vuoasta ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot esim. tarjottimelle erilleen toisistaan ja anna kuivua pari päivää välillä paloja käännellen, Näin kuutiot kuivuvat tasaisesti. Mitä enemmän agar agaria seoksessa on, sitä nopeammin marmeladi kuivuu, mutta sen määrä vaikuttaa myös seoksen rakenteeseen. Näillä ainesuhteilla rakenteesta tuli mielestäni miellyttävän pehmeän marmeladinen. 

Kun marmeladikuutiot ovat pinnaltaan kuivia (ei tunnu kostealta sormissa), pyörittele ne erikoishienossa sokerissa. Anna kuutioiden olla vielä hetki huoneen lämmössä sokeroinnin jälkeen ennen kuin laitat ne purkkiin. Mikäli pinta onkin jäänyt vielä aavistuksen kosteaksi, sokeri sulaa marmeladin pinnalle ja tätähän emme halua tapahtuvan. Jos marmeladit purkittaa ja seassa on yksi hieman kostea yksilö, josta sokeri alkaa sulaa, se sulattaa muidenkin kosketuksissa olevien marmeladien pinnan. Säilytä valmiit, sokeroidut marmeladit kannellisessa purkissa.

1 kommentti:

  1. Miksi agar agar kiehuvaan nesteeseen. Meiran ohjeessa sanotaan että kylmään nesteeseen

    VastaaPoista