Piparkakut aloittavat joulun


Piparkakut ovat aina olleet itselleni yksi joulukauden aloittavista leivonnaisista. Lapsena meillä leivottiin niitä aina itsenäisyyspäivänä, mutta viime vuosina omien lasten kanssa olemme leiponeet piparkakkuja jo marraskuussa, kuten tänäkin vuonna. Kun aloittaa hyvissä ajoin, ehtii leipoa vielä uudenkin satsin ennen joulua.

Nykyään joulu alkaa näkyä ympärillämme jo todella aikaisin syksyllä. Muistelen nytkin nähneeni ensimmäiset joulukalenterit kaupoissa jo lokakuussa. Samoin alkaa joululeivonnaisia tulla kauppoihin hyvissä ajoin. Vaikka itse rakastan joulua ja kaikkea  mitä siihen liittyy, haluan kuitenkin pitää kiinni siitä, että isommin joulua aletaan fiilistellä vasta joulukuussa. Piparkakut ovat siis ainoita, joille on annettu myönnytys jo marraskuulle!

Piparkakkutaikinan resepti, jota käytän, on peräisin äidiltäni ja tietääkseni se on lähtöisin hänen äidiltään, toiselta mummoltani. 


Paraisten piparkakut

1 1/2 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
1 rkl pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 tl soodaa
n. 9 dl vehnäjauhoja


Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa ja jäähdytä seos. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, suola, ja sooda.

Kun mausteseos on jäähtynyt, lisää siihen jauhot sekä kananmunat ja sekoita taikina tasaiseksi. Itse tykkään sekoittaa taikinaa taikinakoukkujen avulla. Jaa taikina kahteen osaan ja laita kahteen isoon pakastepussiin ja painele taikina tasaiseksi levyksi. Piparkakkutaikinan annetaan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Seuraavana päivänä ota taikina hieman ennen kaulitsemista huoneenlämpöön pehmenemään. Kun taikina on painelta valmiiksi levyksi, kauliminen sujuu helpommin. Kauli taikinasta mieleisesi paksuinen levy ja painele muoteilla erilaisia piparkakkuja. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti