Pikkuleivät top 5

Kuluneella viikolla olen selaillut vanhoja, jo lapsuudesta peräisin olevia reseptejä ja erityisesti huomioni kiinnittyi läjään pikkuleipäreseptejä. Innostuin niitä myös leipomaan ja ajattelin jakaa tänne viiden suosikkini ohjeet. Jotta jännitys säilyisi, laitan niitä tänne vähitellen. Ensimmäisenä nopeasti ja helposti valmistuvat Hanna -tädin kakut. 

Näitä pikkuleipiä muistan äitini tehneen lapsuudessani ja useiden vuosien jälkeen hän alkoi tehdä niitä taas ja tutustutti ne minunkin lapsille. Tyttäreni totesikin maistaessaan, että eivät  maistu aivan samanlaisilta kuin mummon pikkuleivät. Tässä ehkä syy: käytin voin sijasta margariinia, kun voita ei ollut juuri sillä hetkellä kaapissa. 

Tämä ohje on peräisin yläasteeni aikaiselta kotitalouden tunnilta noin vuodelta 1995. Alkuperäisestä lähteestä ei ollut mainintaa. 
Hanna -tädin kakut
~ noin 40 kpl ~

100 g voita tai margariinia 
1 1/4 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja 
1 1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl kermaa

Aloita valmistus laittamalla uuni kuumenemaan 200 asteeseen sekä sulattamalla voi. Itse tykkään sulattaa voin kattilassa ja tehdä myös taikinan siihen. Sekoita jauhot keskenään erillisessä kulhossa. 

Kun voi on sulanut ja hieman jäähtynyt, sekoita siihen sokeri ja kerma sekä siivilöi joukkoon jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä palloja, joiden halkaisija on noin 2 cm, ja aseta ne leivinpaperin päälle pellille. Pikkuleivät eivät juurikaan leviä uunissa, joten ne voi laittaa melko lähelle toisiaan.

Paista pikuleipiä uunin keskitasolla noin 10 minuttia tai kunnes saavat hieman väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti